Waluty
Producenci

Mocznik 100% czysty bez domieszek Biomus 500g

dc578b89421c900d683cbcea19ec
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,49 zł

Symulacja została wykonana dla produktu podstawowego 14.49

ilość szt.
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 5EA7-848E6

Pin It

Opis

Mocznik 100% czysty bez domieszek Biomus 500g

Mocznik BIOMUS 500g

Nazwa: Mocznik

Synonimy: Urea, karbamid

Gatunek: Czysty bez domieszek

Czystość: Czysty min. 99,5%

Wzór chemiczny: CO(NH2)2

Nr CAS: 57-13-6

Nr WE: 200-315-5

Nr index: nie dotyczy

Mocznik

Organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego. W wyniku kondensacji podczas ogrzewania tworzy biuret.

Właściwości

Tworzy bezbarwne kryształy w formie długich i bezbarwnych igieł bez zapachu o temperaturze topnienia ok. 133 °C, przy dalszym ogrzewaniu ulega rozkładowi przed osiągnięciem temperatury wrzenia. Jest higroskopijny, łatwo rozpuszczalny w wodzie.

Wykorzystanie

Mocznik w kosmetykach

Mocznik jest składnikiem NMF - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, dzięki czemu jest ona nawilżona i gładka. Obniżenie jego stężenia w skórze skutkuje jej suchością i podrażnieniem.

Stosuje się go przy miejscowo zainfekowanych ranach ze względu na jego działanie antyseptyczne oraz złuszczające, co pomaga w gojeniu rany poprzez usunięcie martwej tkanki.

Roztwory mocznika stosuje się również do leczenia kurzajek.

Mocznik jest substancją pochłaniającą wilgoć. W kremach stosuje się go od lat 40-tych XX wieku.

Mocznik w stężeniu poniżej 10% silnie nawilża, przyciągając cząsteczki wody i zatrzymując je w skórze.

Mocznik stosuje się w balsamach, kremach i innych produktach kosmetycznych.

Mocznik ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwświądowe.

Jego właściwości przeciwzapalne pomagają w walce z trądzikiem. Mocznik w stężeniu 15% przyspiesza rozkład fibryny.

W stężeniu powyżej 10% mocznik intensywnie zmiękcza skórę oraz zwiększa jej przepuszczalność co umożliwia wchłanianie w głąb skóry innym składnikom aktywnym.

Mocznik stosowany jest jako składnik złuszczający skórę. Przy skórze suchej, łuszczącej się - stosuje się go w stężeniach przekraczających 50%.

Mocznik znajduje się w preparatach łagodzących wczesne objawy powikłań skórnych w cukrzycy.

Mocznik wpływa na funkcje bariery ochronnej skóry. Mocznik wiąże wodę stąd staje się ona mniej dostępna dla drobnoustrojów, dlatego też kosmetyki z mocznikiem mogą zawierać mniej konserwantów.

Mocznik znajduje się w składzie wielu produktów kosmetycznych np. pastach do zębów, kremach do rąk, stóp i twarzy, balsamach, szamponach i odżywkach, olejkach do kąpieli itd.

Mocznik inne zastosowania

Mocznik występuje w postaci białych granulek. Jako nawóz stosuje się go na wszystkich glebach, z wyjątkiem gleb o bardzo wysokim odczynie kwaśnym, zasadowym lub gleb świeżo zwapnowanych; pod wszystkie rośliny uprawy polowej, użytki zielone, rośliny warzywnicze, kwiatowe, drzewa i krzewy owocowe oraz trawniki. Można stosować w formie oprysku drobnokroplistego.

Znajduje również szerokie zastosowanie jako reduktor w procesie selektywnej redukcji katalitycznej, służącej oczyszczaniu spalin. Produkowany jest przeważnie w stężeniach 45%, 40%, 35%. Mocznik jest też stosowany do produkcji preparatów AdBlue.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

olimpiafit suplementy odżywki spalacze tłuszczu kreatyna białko masa siła bcaa, witaminy i minerały treningi ćwiczenia podnoszenie ciężarów

.
Sklep internetowy od home.pl