
BIOMUS KWAS MLEKOWY czysty spożywczy 80% 1000ml
Opis
Kwas L(+) mlekowy 80% czysty spożywczy E270

- Nazwa:Kwas mlekowy
- Synonimy:kwas 2-hydroksypropanowy, E270, lactic acid)
- Gatunek:Czysty
- Czystość:Czysty min. 80,5%
- Wzór chemiczny:C3H6O3
- Nr CAS:50-21-5
- Nr WE:200-018-0
- Nr index:nie dotyczy
Kwas mlekowy używany jest do regulacji kwasowości w przemyśle cukierniczym. Znajduje zastosowanie w przemyśle garbarskim i tekstylnym. W pszczelarstwie (wraz z kwasem szczawiowym i kwasem mrówkowym) stosowany jest do zwalczania roztocza Varroa destructor (warroza)
Kwas mlekowy ma szerokie spektrum zastosowań.
W kosmetyce używany jest do usuwania blizn, znamion, wykwitów i brodawek przez wyspecjalizowany personel medyczny
Kwas mlekowy obecny jest w kwaśnym mleku, tworzy się także w mięśniach podczas wysiłku fizycznego.
Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im kwaśny smak. Powstaje w wyniku fermentacji zawartych w tych produktach cukrów - laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji nabiału, w tym: serów, jogurtów, kefirów i innych produktów mlekopochodnych.
Dzięki swoim właściwościom, ma zastosowanie przy fermentacji warzyw (kapusta, ogórki, kukurydza itp...). Kwas mlekowy jest produktem mniej szkodliwym od powszechnie stosowanego octu. Często stosowany w kuchniach ekologicznych do produkcji tradycyjnych kiszonek spożywczych.
Szeroko pojęty przemysł chemiczny wykorzystuje kwas mlekowy do produkcji glikolu propylenowego oraz kwasu akrylowego.
